Back to top

El Dia a Cavall, una alternativa econòmica en zones rurals

El Dia a Cavall, una alternativa econòmica en zones rurals

El Dia a Cavall és una jornada ludicofestiva anual en què diferents centres eqüestres de les comarques gironines i d’Osona obren les seves portes de manera voluntària i gratuïta amb l’objectiu d’apropar i donar a conèixer al públic general el món dels cavalls i els ponis.

 

Antecedents

La idea sorgeix de les sessions de treball del projecte estratègic «Activitats eqüestres, una alternativa econòmica en zones rurals», impulsat per ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya). Hi participa activament Aceegi (l’Associació de Centres Eqüestres Esportius de Girona) i compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Hípica. Equipassio.com i Decathlon.

 

El món eqüestre té un gran potencial per desenvolupar l’economia dels petits municipis rurals, perquè aporta una singularitat a l’oferta existent i atrau nous públics. Així, es preveu que el seu dinamisme pugui afavorir la generació d’activitat econòmica, i que el sector es pugui constituir com una alternativa econòmica més per als territoris rurals.

 

La idea

Per arribar a formular la proposta es va fer una diagnosi del sector eqüestre i es van organitzar els centres eqüestres segons la vessant a què es dedicaven prioritàriament: esportiva, social-terapèutica i turística.

 

Des de la vessant esportiva es va proposar la celebració del «Dia a cavall» per donar a conèixer el món de l’equitació: una sessió de portes obertes simultània als diferents centres eqüestres de la zona (i àrea d’influència). La vessant social-terapèutica va apostar per l’intercanvi de coneixements, amb la planificació de sessions de treball entre professionals que intervenen en l’àmbit de la teràpia amb cavalls. Des de la turística es va proposar una llista de camins per determinar quins poden ser aptes per al pas dels cavalls; també tallers (workshops) territorials entre centres eqüestres i empreses turístiques.

 

Com es desenvolupa

La jornada festiva té un format únic per a tots els centres, tot i que amb petites diferències per tal de conèixer-ne la riquesa i diversitat.

 

Els centres participants proposen passejades en poni o en cavall gratuïtes per a nens, joves i adults. L’objectiu és fer una prova “tastet” del que significa muntar a cavall, conèixer els cavalls i els ponis i també experimentar quines sensacions es poden viure al costat d’aquests animals.

 

Cada centre té previst realitzar una o diverses demostracions de les disciplines que practica, però també tallers, xerrades i activitats complementàries per a tota la família.

 

Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, vol seguir el camí de països com França o Alemanya, en què la jornada de portes obertes als centres eqüestres s’ha convertit en una festa nacional. I s’espera que en les següents edicions es pugui ampliar el nombre de centres participants.

 

Més informació:

http://adrinoc.cat/ca/entitat/projectes-estrategics/activitats-equestres/

www.diaacavall.cat